Algemeen
Als u een dier heeft gevonden dat verzwakt of gewond is, kunt u deze zelf naar het opvangcentrum brengen of - indien u geen vervoer heeft - de hulp inschakelen van de dierenambulance. ( zie links)
Het kan gebeuren dat u niet zeker weet of een dier "gered" moet worden. Voor advies kunt u altijd bellen met het opvangcentrum of de regionale dierenambulance. Het onnodig "redden" moet ten alle tijden worden voorkomen.
Het oppakken of vangen van het dier.
Het is voor het dier van belang dat het snel, efficiënt en met rust gevangen wordt. De eerste kans is altijd de beste. Probeer het dier zo rustig mogelijk te benaderen. Gebruik voor het vangen een net, badhanddoek of eventueel een jas o.i.d. Wees voorzichtig met roofvogels, zij hebben scherpe snavels, zeer scherpe nagels en sterke klauwen. Ook wanneer ze ziek of gewond zijn, zijn ze soms nog razendsnel. De kop bedekken met bijvoorbeeld een handdoek maakt ze rustig en verlaagt de stress bij de vogel.
Volgende stappen en vervoer.
Voorzie een (niet te grote) doos van een handdoek op de bodem. Breng voldoende luchtgaten aan in de deksel voor ventilatie. Pak het dier, eventueel met een handdoek voorzichtig op. Vogels met een ernstige breuken kunnen in een doek gewikkeld worden. Let op dat ze niet op hun rug worden vervoerd of oververhit raken. Nooit meerdere roofvogels in één dezelfde doos plaatsen of vervoeren, ze kunnen elkaar verwonden.
Plaats de doos bij voorkeur op een rustige en koele plaats zoals een schuur. Geef het dier rust, ga niet regelmatig kijken hoe het er mee is. De dieren ondervinden veel stress van al die aandacht. Het aaien of het maken van foto's levert ook veel stress op. Ze kunnen hierdoor in shock raken waarop u de kans op herstel aanzienbaar verkleint.
Geef de vogel geen eten of drinken.
Voor de meeste dieren die in de vrije natuur leven is brood schadelijk en zeker als ze ziek zijn. Voor jonge vogels is brood zelfs dodelijk, zij kunnen dit eten niet verteren. Melkproducten zijn voor alle vogels en zoogdieren dodelijk, ze krijgen hier darmonstekingen en diarree van. Druppel ook geen water in of langs de snavel van vogels, ze verslikken zich en kunnen hierdoor een longontsteking oplopen.
Breng het dier zo snel mogelijk naar een erkend opvangcentrum. Daar zullen de vogels de beste zorg krijgen van professionals.
Verkeers slachtoffers
Veel dieren leven in de berm van de weg. Hier is voedsel te vinden en je ziet daar geen mensen. Het verkeer zien de dieren niet als direct gevaar. Er vallen dan ook veel slachtoffers. Bij het vinden van een aangereden dier is niet te beoordelen welk letsel deze allemaal heeft opgelopen. Het dier moet dan ook zo snel mogelijk naar een opvang.
Raam slachtoffers
Raamslachtoffers zijn vogels die met een harde knal tegen het raam of windscherm vliegen. Vaak blijven deze vogels versuft liggen of zijn al dood. Als de vogel niet dood is, zet u hem in een doos. Zet de doos zo donker en rustig mogelijk weg en wacht een paar uur voor u weer in de doos kijkt. Meestal is de vogel weer opgeknapt en kunt u hem weer vrijlaten. Is de vogel nog versuft en zit hij stilletjes in elkaar gedoken, dan is er meer aan de hand. Breng hem dan naar een opvangcentrum.
Prikkeldraad slachtoffers
Vogels die in prikkeldraad verstrikt zijn geraakt, gelieve niet los te peuteren. U kunt het best het draad naast de vogel aan beide zijden door knippen en met prikkeldraad en al naar de opvang brengen. Tijdens deze reddingsactie kunt u de vogel rustiger houden door zijn kop af te dekken met een doek.
Visdraad en tuinnet slachtoffers
Dieren die verstrikt geraakt zijn in een tuinnet of visdraad zijn bijna onmogelijk zonder extra verwondingen los te krijgen. Men kan in deze situatie het beste het net of draad rondom het dier weg knippen om meer letsel te voorkomen. Daarna zo snel mogelijk naar de opvang brengen.
Slachtoffers van katten
Het gebeurt vaak dat een vogel die door een kat gepakt is geen zichtbare verwondingen heeft. Mensen denken dan al snel; "Voor deze vogel hoeven we niets te doen". Het tegendeel is waar. De nagels van een kat gaan door de huid van de vogel en veroorzaken daar een flinke ontsteking. Als daar geen medicijn voor gegeven wordt, betekent dit vaak de dood. Dus als u zeker weet dat een kat de vogel gepakt heeft, deze altijd naar een opvangcentrum brengen.
Slachtoffers van honden
Honden hebben een goede neus en vinden regelmatig jonge zoogdieren, haasjes of konijnen. Het dier wordt keurig naar baasje gebracht. Het weer terug zetten van dit dier is zinloos. Het jong zal verstoten worden en verhongeren omdat het naar hond en mens ruikt. Bij zoorgdieren werkt de herkenning van moeder en jong via de reuk. Hetzelfde geldt voor uitgegraven jonge konijnen, deze worden verstoten als ze een vreemde lucht hebben. Terug in het nest plaatsen is geen optie. De enige wijze om het jong te redden is het zo snel mogelijk naar de opvang te brengen.